Mangán (lat. Manganum)
Fyziológia
Viazaný mangán je esenciálny stopový prvok pre všetky formy života.
Ľudské telo obsahuje zhruba 300 ppm mangánu a malo by prijať asi 4 mg za deň. Bohaté na mangán sú:
* orechy
* celozrnné produkty
* klíčky
* kakao
Mlieko, minerálky a niektoré pitné vody su chudobné na mangán.
Výskyt
Celosvetovo sa mangán vyskytuje veľmi hojne. Na tvorbe zemskej kôry sa podiela asi 900 ppm, čím je po železe najhojnejšie sa vyskytujúcim kovom. Známe doloviská mangánu sú
* Južná Afrika (Hotazel)
* Rusko (východné pobrežie Čierneho mora + Ukrajina)
* Austrália (Groote Eylandt)
* Brazília
* Gabun
* India
* Mexiko
* Burkina Faso
Zdravotné riziká
Mangán podporuje normálny vývoj kostí, pomáha pri tvorbe pohlavných hormónov a zúčastňuje sa premeny tukov, cukrov a bielkovín v tele, ovplyvňuje aj tvorbu chrupaviek. Jeho nedostatok zapríčiňuje spomalenie vývoja a rastu a zmeny v metabolizme cukrov, v štruktúre kostí a chrupaviek.
* Denná odporúčaná dávka pre deti vo veku 1-3 rokov: 0,3 - 1,5 mg
* Denná odporúčaná dávka pre deti vo veku 4-6 rokov: 1,5 - 2 mg
* Denná odporúčaná dávka pre deti vo veku 7-10 rokov: 2 - 3 mg
* Denná odporúčaná dávka pre dospelých a mladistvých: 2 - 5 mg